Autoput Pojate – Preljina, istina ili predizborne priče

19.09.2011 // Vesti
Autoput Pojate – Preljina, istina ili predizborne priče
Pin It

Priča o izgradnji autoputa Pojate – Preljina ponovo je aktuelna. Da li su predstojeći izbori u pitanju, ili je neko najzad shvatio da je osnova privrednog razvoja, decentralizacije, bilo kakvog napretka, zapravo vezana za povezivanje gradova u Srbiji. Bez brzog protoka ljudi i robe nema ni konkurencije ni života.

Žalosno je to što su ovakvi projekti obično aktuelni pred izbore ili povezani sa malverzacijama s obzirom da je novac koji je potreban za realizaciju ogroman, a radovi takvi da nije teško sakriti toškove. Nadamo se da ovaj put to nije slučaj.

Činjenica je da je Kruševcu preko potrebna veza sa autoputem Beograd – Niš, ali i ka mestima na zapadu sa kojima prirodno sarađuje (Trstenik, Kraljevo, Čačak…).

“Imamo dobro započetu pripremu i kroz izradu planske dokumentacije, a u nekim delovima i projektne dokumentacije”, izjavila je Tanjugu potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović

U intervjuu za Tanjug bilo je reči o pomenutom autoputu, ali i drugim saobraćajnicama.

Autoput Pojate – Preljina, poznat i pod nazivom “Moravski koridor”, u dužini od 107 kilometara, gde živi oko pola miliona stanovnika, spojiće Ćićevac, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak, rekla je Kalanovićeva.

Ona je navela da je veoma značajna i izgradnja modernog puta od Rume do Šapca u kome postoji trenutno najveća industrijska zona u Srbiji sa velikim potencijalom i nedovoljno popunjena, zatim od Paraćina do Zaječara, a takođe i na relaciji Batočina – Kragujevac.

Kalanovićeva je rekla da izgradnja autoputa Batočina – Kragujevac predstavlja i obavezu Srbije prema “Fijatu” u Kragujevcu, koji će sledeće godine započeti serijsku proizvodnju.

Od Pojata do Preljine planirana je izgradnja klasičnog autoputa, a na pravcima Paraćin-Zaječar, od Rume do Šapca kao i od Kragujevca do Batočine brza saobraćajnica sa po dve trake.

Povezano: