ZAA kulturnu diverziju

Pin It

U dvorištu kuće bubnjara Zlatka Petkovića odmaraju između proba, zato što se upravo tu nalazi studio u kome su snimljene neke od, sada već, kultnih pesama sastava ZAA iz Kruševca. Ekipa Ajde festa posetila je jednu od pomenutih proba i porazgovarala sa basistom Ilić Tomislavom povodom  njihovog nastupa na domaćem terenu treće festivalske večeri (10.08.).

Zbog prilike da posle duže pauze nastupe pred svojim sugrađanima osećaju zahvalnost i euforiju, ali i želju da sa prijateljima podele svoja dosadašnja iskustva, razmišljanje o situaciji koja se trenutno zbiva, sa nadom da će, na ove teme, dobiti i neku povratnu rekciju.

Kako je kultura danas smeštena na marginu, gde se kulturni stvaraoci nalaze u ilegali i javlja potreba za ponovnim objašnjavanjem koncepta kulture, tekstovi njihovih pesama, između ostalog, govore i o dehumnizaciji društva.  S obzirom da smatraju da svaka pesma u sebi nosi dozu pobune i da izražava određen politički stav, u pesmama govore i  o pozivu koji upućuju sviim ljudima dobre volje i dobre pameti, kako kaže Toma, da se uključe u društveno politčki, ili prosto javni život zajednice. Jer politika, kako Toma dodaje, pripada svima, a ne samo političarima.

Diverzantkinji Vanji Vukajlović, Toma u razgovoru otkriva još neke detalje o njihovom dosadašnjem radu, kao i gde ih to još, osim na Ajde festu, ovog leta možete slušati.

Aleksandra Vukojević zaslužna je za snimanje i montažu intervjua.

Tekst: Ivana Grujić

Pin It
ZAA kulturnu diverziju
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Postavi komentar

Postavi PRVI komentar!

Notify of