#JeSuisCharlie – Zašto je važna sloboda izražavanja

jesuischarlie
Pin It

U tekstu koji smo više puta objavljivali na našoj Fejsbuk stranici: “Osnove kulturnog ponašanja na Fejsbuk stranici Kruševac ONLINE“, nalazi se sledeći sadržaj:

“Biti čovek, ljudsko biće, znači prihvatiti činjenicu da svi mi imamo različita mišljenja o različitim stvarima i da svi mi imamo apsolutno pravo da svoje mišljenje iznesemo.

Ako nam se tuđe mišljenje ne sviđa, ne moramo da ga poštujemo niti prihvatimo, ali ne smemo ni da vređamo druge ljude zbog toga. Najnormalnija stvar na svetu je da smo svi mi različiti i da ćemo se u komunikaciji možda i sukobiti, ali samo dok to ostane u granicama pristojnosti i rasprave koja ne uključuje uvrede.

Uvreda nikada nije argument, već samo znak slabosti, nemoći.”

Ovih dana svedoci smo toga da sloboda izražavanja ne mora za posledicu imati samo uvredu, već da postoje ekstremisti koji će otići najdalje moguće, postoje oni koji su spremi da oduzmu i ljudski život.

Pravo je svakog pojedinca da mu se ne svidi tuđe mišljenje, međutim niko nema pravo da zbog toga oduzme tuđ život. I ovde ne postoji ALI! Nema ALI kada je život u pitanju, nema argumenata, nema ničega što može to opravdati.

Svi mi koji živimo na Balkanu, nažalost, na svojoj koži osetili smo kako se religija i nacija mogu zloupotrebiti i u njihovo ime počiniti stavični zločini, na svim stranama.

I u slučaju Charlie Hebdo, kada je grupa terorista napala redakciju naših kolega iz Francuske i tom prilikom ubila dvanaestoro ljudi, desilo se upravo to. Ekstremisti, nesposobni da prihvate različitost, reagovali su na najstrašniji i najbedniji mogući način, nasiljem. Nasilje je uvek i isključivo odgovor kada ne postoje pravi argumenti, odraz slabosti, odraz nemoći, odraz nepostojanja bilo kakve ljudskosti u osobama koje nasilje čine.

I ovde je potpuno nebitno koja je religija u pitanju, jer su u ime svih religija u istoriji čovečanstva počinjeni najstrašniji mogući zločini. I ne treba zbog ovog zločina mrzeti niti osuđivati muslimane (i jedna od žrtava je musliman), jer je ovde u pitanju terorizam, a religija samo izgovor.

Kaikature koje ovaj satirični časopis objavljuje se neće svima svideti, a oni crtaju sve, ne samo Muhameda, već kritikuju i sve ostale religije, političare, nacije… a kritika je važna, na ovaj način ističu se problemi u našem društvu o kojima veliki mediji ne žele i neće da pišu. Na ovaj način se javnost na eksplicitan i direktan način “razmrdava” i budi iz lažne slike koju svojim nedelovanjem i ćutanjem kreiraju mediji i društvo.

I u Srbiji svedoci smo nekog načina ugrožavanja slobode izražavanja. Da li je to cenzura pod političkim pritiskom, ili je to samocenzura medija u strahu da će ostati bez sredstava, nije bitno. Bitno je da mi, kao narod, kao pojedinci, ne dozvolimo sebi da se utopimo u stanje koje nam se nameće, bitno je da svako od nas zna da ima potpuno pravo da kaže šta god misli, bez straha da će zbog toga ostati bez posla, ili još gore, biti žrtva nasilja.

Nedostatak mogućnosti slobodnog izražavanja stavlja građane u položaj podanika, spremnih da se potčinjavaju i prilagođavaju zahtevima vlasti. U takvoj atmosferi građani se navikavaju da žive i prihvataju demagogiju, populizam i dezinformacije; ne razmišljaju i ne polemišu o stvarima, već ih uzimaju “zdravo za gotovo”. Na individualnom planu posledice su strah od vlasti, sebično i ulizičko ponašanje, čovek je lišen svake inicijative i vlastite odgovornosti za društvo, zajednicu, pa i sopstveni život.

Kako se boriti protiv onih koji nam ograničajaju slobodu izražavanja?

Kao što je Ayaan Hirsi Ali rekao: “Podelimo rizik”. Ako svi ustanemo i ponovimo ono što je izazvalo nasilje, sutra će svako ko je do sada sam sebe cenzurisao (bez obzira da li je tema politika, religija ili bilo šta drugo), shvatiti da nije sam, da nije izolovana meta, već da je samo jedan od hiljada, miliona drugih.

Za kraj par karikatura iz Cahrlie Hebdo i jedan citat, možda se osetite uvređenim, možda poželite da reagujete i prestanete da nas čitate, pratite… i to je Ok. Ono što nije Ok je oduzeti tuđ život zbog toga.

“Ako ti je religija takva da u njeno ime možeš da činiš sranja, onda ti je religija sranje.”

charlie1 charlie2

 

Pin It
#JeSuisCharlie – Zašto je važna sloboda izražavanja
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Postavi komentar

Postavi PRVI komentar!

Notify of