Ser Bratislav Gašić i botovi okruglog stola

bot
Pin It

Šta preostaje normalnom čoveku, koji kritički percepira društveno-političku svakodnevicu, da pomisli kada pročita članak u kom su pobrojane sve nagrade i priznanja dodeljene ministru Gašiću u proteklih godinu dana? Odavno naviknut na sumanute odluke i rešenja po svim mogućim pitanjima, kako republičkih tako i lokalnih vlasti, jednostavan odgovor bio bi: ništa. I svašta.

Samo u poslednjih mesec dana, ime ministra vojnog se nekoliko puta u negativnom kontekstu pod ozbiljnim optužbama pominje u medijima. Skupštinska rasprava oko afere prisluškivanja sa bivšim ministrom odbrane Šutanovcem, a zatim odbijanje da dostavi tražene dokumente zaštitniku građana Saši Jankoviću, vezane za incident tokom Parade ponosa. Na kraju je poslao odgovor, ali bez dokumenata koji bi potvrdili njegove navode, što je drsko podsmevanje pravnom poretku i inteligenciji ovog naroda. Položaj na kom se nalazi omogućuje mu i trgovanje uticajem, što opravdano otvara prostor za sumnju, s obzirom na njegovo dosadašnje ministrovanje. Naravno, koliko je poreske obveznike koštala vojna parada i dalje ostaje pitanje od milion dolara.

Šta sve još treba da uradi ovaj čovek kako bi bio smenjen? To je svakako zdravorazumsko pitanje, kad ono, stiže demant u vidu nagrade za ministra! Na svu nesreću, ona lokalna. Koja po redu, ne zna ni on sam, ne znamo ni mi, a ne znaju, boginje mi, ni ovi što ih dodeljuju. Rasinski okrug, kao i svaki drugi, mu dođe ”mala bara puna krokodila”, a poltronstvo je uspešan recept pomoću kog se održava status krokodila na lokalu. Zapravo, nasušna potreba partijskih službenika jeste izmišljanje i dodela novih nagrada i priznanja ljudima na poziciji moći. Takođe, kako bi se kupila zaštita moćnika i sačuvao privilegovan položaj, nehajno se vulgarizuju nagrade koje su nekada imale određenu vrednosnu težinu. Nezasluženo nagrađivanje moćnika zbog njihovih trenutnih funkcija trajno obezvređuje vrednost nagrade, te njen kredibilitet tada zavisi isključivo od visine položaja i uticaja osobe kojoj se dodeljuje. No, vidimo da sve privremeno instalirane sitne duše nije baš briga za naše kulturno nasleđe, a pored toga dokazano su nesposobne da stvore novo. Prioritet je svakako sačuvati fotelje, te s toga imamo hiperinflaciju izmišljanja&davanja nagrada usmerene ka jednom čoveku. A kome je ovih godina u Kruševcu bolje dodvoravati se, nego li Ser Bratislavu (neka mi oproste nacionalisti što koristim Ser umesto vitez, lepše zvuči) i njegovim botovima okruglog stola. Dobro, da li je njihov sto zaista okrugao, to ne možemo da znamo, ali sigurni smo da ga je lokalna omladina SNS (botovi) proglasila ”vitezom od Kruševca”.

Ono što je premijer Vučić na republičkom nivou, to je Gašić za Rasinski okrug. Dakle, trenutno glavni baja. Zato je funkcija brojnih dodvarača svih opština usmerena na podilaženje njemu. Međutim, davanje nagrade bez pokrića u rezultatima nije dovoljno, čega su partijski funkcioneri vrlo svesni. Zbog toga, kako bi bar delimično ublažili negativne reakcije većinske javnosti, mobilišu armijicu botova da brane svog lidera hvalospevima u vidu ne baš inteligentnih komentara na društvenim mrežama i portalima. Botovi ulaze u okršaje sledeći dobijena zaduženja, a instruktori ostaju neuprljanih ruku. Postaju potrošna roba, jednokratno oruđe kojim se koriste oni sa više hijerarhijske lestvice.

Poznato je da SNS, u poređenju sa drugim strankama, ima ubedljivo najviše botova, i centara iz kojih se koordiniše njihov rad na republičkom nivou. Problem sa botovima (osim onih koji to rade za lovu, a njih nema uopšte malo) jeste taj što predstavljaju izmanipulisanu masu od strane svojih partijski starijih pretpostavljenih službenika. Botovanje u čast Ser Gašića nije baš toliko delotvorno, a pored toga je poprilično sterilno. Instruktaža nalaže papagajsko ponavljanje svega nekoliko rečenica, od kojih su najučestalije: ”Grad nam nikad nije bio lepši”, ”Biće bolje, konačno se nešto radi kako treba”, i ”Ovi prethodni sve pokrali”. Na netačnost prva dva komentara se ne bih zadržavao, a ovaj treći je potrebno samo malo korigovati u smeru — svi bre kradu, i tu sadašnja vlast ništa nije bolja od ranijih, naprotiv.

Suštinski, nije problem u botovima. Njihov položaj je takođe težak, i oni su prinuđeni da botuju zbog raznih partijskih obećanja. Najčešće je radno mesto u pitanju. Danas je luksuz imati posao, a iz rezultata ove vlade vidimo da nezaposlenost nije smanjenja, već je porasla i nikada nije bila veća. Iz tih razloga, ako Gašića proglašavaju za viteza, trebalo bi znati da se ta titula između ostalog tiče i časti. Ako je Ser nečastan, odnosno ako ne može da dokaže svoju odavno narušenu ”reputaciju”, onda bi mu svakako trebalo otkazati poverenje, zar ne?

U njegovu odbranu se kao glavni ”argument” već tri godine forsira ”Grad nam nikad nije bio lepši”, a ja sam pak nekako više za to — dajte nam za početak dva nova, pa makar i ružna preduzeća, da uposlimo narod. Međutim, ne. Od ove beznadežne vlasti vajde nema — i tako nam Bot pomogao, prepušteni smo samoorganizovanju.

Drugarski, Nikola Ćupas

Pin It
Ser Bratislav Gašić i botovi okruglog stola
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Postavi komentar

Postavi PRVI komentar!

Notify of