DS Kruševac – konferencija za medije

Hadzi-Dejan-Stevanovic
Pin It

Gradski odbor DS Kruševac održao je konferenciju za medije, saopštenje prenosimo u celosti…

Nivo demokratičnosti jednog društva se može meriti slobodom medija. Sloboda je osnova demokratije a jedan od ključnih neprijetelja tih sloboda je instrumentalizacija medija. Stavljanje medija u ruke pojedinaca koji su u službi političkih partija služi za preusmeravanje pažnje od gorućih društveno – ekonomskih problema i gubi funkciju servisa građana. Komunikacija bez komunikativnosti je prosto zatrpavanje informacijama do te mere da, na neki način, dovodi do dezinformisanosti građana.

Tako je ovaj fenomen u uslovima patnje medija od hroničnog deficita demokratičnosti pretio da informacije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija stavi u domen realne virtualnosti. Da građane stave u funkciju posmatrača nudeći im sliku prozora u svet a ne objektuvni prikaz prozora u svet. Demokratska stranka je tu da ne dozvoli manipulaciju građanima i želimo jasno istaći da se borimo za sve slobode naših građana.

Nad medijima u Srbiju se vrši snažan politički uticaj, pa gotovo da ne postoji medij iz kog građani mogu da dobiju potpune i objektivne informacije.

Po oceni Evropske komisije „kontinuirani nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima i izvora medijskog reklamiranja i finansiranja praćen je tendencijom samocenzure u medijima“. Evropska komisija primećuje da „postoji rastuća tendencija autocenzure, koja u kombinaciji sa neprimerenim uticajem na uređivačku politiku i nizom intervencija protiv sajtova na internetu, šteti slobodi medija i negativno utiče na razvoj profesionalnog i istraživačkog novinarstva“.

U izveštaju Evropske komisije se ukazuje na opšte poznatu činjenicu da „medijsko tržište i dalje trpi zbog netransparentnog javnog finansiranja odabranih medija u državnom vlasništvu i komercijalnih medija preko direktnih budžetskih subvencija i ugovora sa javnim preduzećima i državnim organima“.

Pa je tako većina medija u Kruševcu u vlasništvu ili kontrolom političkih moćnika neposredno ili posredno preko članova porodice, političkih nameštenika i poslovnih partnera. Ovakva politička upletenost govori o stepenu nedemokratičnosti aktuelne vlasti i doskorašnjeg gradonačelnika, aktuelnog ministra odbrane i visokog funkcionera Srpske napredne stranke Bratislava Gašića.

Ministar Gašić je sa 100% udela vlasnik preduzeća Saco d.o.o. koja je osnivač Televizije plus d.o.o. koja je duže od 1000 dana u blokadi od 05.12.2011. godine i na dan 02.02.2015. godine ima neizmirena dugovanja u iznosu od 2.856.321 dinar, a matično preduzeće Saco d.o.o. je u blokadi od istog datuma i zaključno sa 02.02.2015. godine ima neizmirena dugovanja u iznosu od 41.273.107 dinara. Televizija plus posluje uprkos višegodišnjoj blokadi preko preduzeća ADD produkcija d.o.o. koje je u 100% vlasništvo Irene Gašić supruge ministra Bratislava Gašića. ADD produkcija d.o.o. je najviše novca po osnovu pružanja usluga gradskoj upravi grada Kruševca i budžetskim ustanovama grada ostvarila u periodu kada je gradonačelnik bio upravo Bratislav Gašić (30.06.2012 – 30.04.2014).

New-Picture

Prema evidenciji Uprave za trezor, ADD produkcija d.o.o. je primila 3.704.012,90 dinara budžetskih sredstava u prvih deset meseci 2014. godine (sa presekom na 22. 10. 2014.). Preduzeće je iz budžetskih sredstava u 2013. godini prihodovalo oko 4,760.000 dinara, a u 2012. godini 1.967.001 dinara. U periodu kada Bratislav Gašić nije bio gradonačelnik Kruševca ADD produkcija d.o.o. je ostvarila budžetski prihod od 1.094.700 dinara 2011. godine, 826.300 dinara 2010. godine i 97.880 dinara 2009. godine.

Iako je ministar Bratislav Gašić sve vreme svog mandata na mestu gradonačelnika grada Kruševca bio u sukovu interesa, on tek u aprilu 2014. godine preneo upravljačka prava na Dejana Miladinovića koji je istovremeno direktor Televizije plus d.o.o., preduzeća Saco d.o.o. i direktor i vlasnik preduzeća Albos d.o.o. koja izdaje štampani nedeljnik Grad. Po izboru odbornika SNS-a Predraga Vukićevića, koji je bio na čelu ADD produkcije d.o.o. do januara 2014. godine, na mesto predsednika Regionalne privredne komore na njegovo mesto u ADD produkciji d.o.o. dolazi niko drugi nego Dejan Miladinović (sada kao direktor predizeća Saco, TV plus, ADD produkcije i preduzeća Albos).

Porodica Gašić ima dozvolu za emitovanje koju je dobila u julu 2014 godine za emitovanje programa Sportske TV čiji je jedan od vlasnika Vladan Gašić sin ministra Bratislava Gašića. Vladan Gašić je takođe i vlasnik televizije Zona plus iz Niša.

Jasno je na osnovu izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontorli medija u Srbiji da je vršen uticaj na Republičku radiodifuznu agenciju koja nije postupila u skladu sa važećim propisima i dozvolila da novčane obaveze Televizije plus d.o.o. koja je u blokadi izmiruje drugo pravno lice, u ovom slučaju ADD produkcija d.o.o. Po mišljenju Saveta postupanje regulatornih tela je posledica direktne sprege političara i vlasnika emitera, a na štetu javnog interesa.

Radio televizija Kruševac je takođe pod snažnom političkom kontrolom. Savet navodi da je RTK jedna od pet televizija u državnoj – javnoj svojini koja je pod strogom stranačkom kontrolom. Na čelu Radio televizije Kruševac je Đorđe Kovačević iz Srpske napredne stranke uprkos predizbornim obećanjima 2012. godine da će doći do departizacije svih medija u državnom – javnom vlasništvu. Da posdsetimo da predstavnici opozicije nemaju pristup ovom mediju, ni jedan član opozicionih partija nije gostovao na Radio televiziji Kruševac i ako je bilo puno povoda da se o važnim pitanjima za funkcionisanje grada čuje mišljenje opozicije.

Demokratska stranka želi da sazna koje su to usluge koji su grad koštale milione dinara osiromašenih građana Kruševca kojima se svakodnevno uvode novi nameti na već prazne kućne budžete. Pripremili smo set pitanja za predstojeću Skupštinu grada i predložićemo u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine grada da posebna tačka bude „Kontrola i finansiranje elektronskih medija iz budžeta grada Kruševca“. U okviru ove tačke želimo doći do odgovora na pitanja:

• Kakvo je stanje medija u gradu Kruševcu
  •  Kakva je vlasnička struktura, način upravljanja, uređivačka politika u informativnom programi Radio televizije Kruševac i TV Plus u periodu od 30.06.2012. do 01.03.2015.
  • Kolika je zastupljenost opozicije u informativnom programi Radio televizije Kruševac i TV Plus u periodu od 30.06.2012. do 01.03.2015.
  • Koliko je sredstava isplaćeno Radio televiziji Kruševac i TV Plus u periodu od 30.06.2012. do 01.03.2015. iz budžeta grada Kruševca a koliko iz budžeta ustanova i preduzeća čiji je osnivač grad Kruševac

Snimak konferencije

Pin It
DS Kruševac – konferencija za medije