U Kruševcu bez posla svaki četvrti preko 50 godina

posao
Pin It

Beta – Među 15.849 nezaposlenih koliko ih prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima u Kruševcu, 4.173 osobe starije su od 50 godina.

Broj nezaposlenih starijih od 50 godina je u odnosu na kraj prošle godine veći za 421, a tome su doprineli socijalni programi koji su sprovedeni u više preduzeća, rečeno je u filijali NSZ u Kruševcu.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je na kraju 2014. godine među 15.487 nezaposlenih bilo 3.752 lica starijih od 50 godina, dok ih na kraju 2011. godine bilo 3.693 među 15.784 lica bez posla. Procentualno, nezaposleni stariji od 50 godina, tada su činili 23 odsto ukupnog broja nezaposlenih, dok na kraju oktobra ove godine čine 26 odsto.

“Rasinski okrug i Kruševac su specifični po tome što proces tranzicije još traje, odnosno sprovode se socijalni programi, što je doprinelo povećanju broja nepozaposlenih starijih od 50 godina”, kazao je direktor kruševačke filijale NSZ Predrag Marković.

Ta služba, kako je kazao, pokušava da inicira nezaposlene koji su uzeli socijalni program da novac usmere na pokretanje nekog posla, umesto na potrošnju. Takođe se trude da poslodavcima predoče da stariji radnici koji su radili u velikim fabrikama imaju praktična znanja i veliko iskustvo.

Trenutno nema posebnih mera države koje bi stimulisale poslodavce da prime lica starija od 50 godina na posao, ali, podsetio je Marković, to što pripadaju teže zapošljivim kategorijama donosi im prednost prilikom bodovanja za programe koje NSZ sprovodi.

U teže zapošljive kategorije spadaju mlađi od 30 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, kao i višak zaposlenih.

Inače, tokom prethodne dve godine je iz šest kruševačkih preduzeća, koja su bila u postupku restrukturiranja, kroz socijalne programe otišlo više od 2.500 ljudi.

Zoran Vlajić je 22 godine radio u IMK “14. oktobar”, a letos je zajedno sa skoro svim kolegama iz fabrike, nakon što im je predočeno da preduzeće odlazi u stečaj, uzeo socijalni program.

On kaže da do novog posla pokušava da dođe preko veze.

“Trenutno sam na birou. Ne znam šta dalje, imam 50 godina. Radio sam u kuhinji u fabrici. Pokušavam da preko veze pronađem nešto, jer danas bez veze ne može ništa da se uradi, ni kod lekara ni kod sudije, nigde”, kazao je Vlajić za Betu.

Pin It
U Kruševcu bez posla svaki četvrti preko 50 godina
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)