Izađi na izbore

izbori
Pin It

Verujem da većina čitalaca ovog portala neće pročitati ceo tekst, a veliki broj će sa gnušajem odbiti i da ga otvori pročitavši samo naslov. S’ obzirom na iskustva sa predhodnih izbora ja ih donekle i razumem. Svaki izlazak na izbore donosio je nova i nova razočarenja. Negde pročitah nekakvu budalaštinu – da može na izborima nešto da se promeni, oni bi bili ukinuti. Naprotiv. Poslednji izbori su i dokazali da može i te kako da se promeni i to da od goreg bude još mnogo gore.

Možete vi da bojkotujete izbore, možete da zagovarate tkz. bele listiće, da šarate po njima, da se hvalite ala sam mu napisao, al sam mu ga nacrtao… Koja korist od toga? Zakon je nakaradan i oni koji treba da izađu i koji će podržati vlast izaći će i glasaće, a vi ćete ostati i dalje nezadovoljna većina za koju vladajuću većinu boli uvo. Da, dve većine, nisam pogrešila. Manjina glasa i pobedi i naravno da je većina u vlasti i ako je manjina u narodu, ali ih nije briga za to kad se jednom dokopaju fotelja. Još jedna floskula ponavlja se već godinama, a to je da se glasa za manje zlo. I to jeste tačno, ali ako smo već u takvoj situaciji šta drugo uraditi nego glasati čak i za to manje zlo. Ponoviću… Poslednji izbori su dokazali da može od goreg da bude još mnogo gore. I uvek može gore. Hoćemo li samo posmatrati i ne preduzimati ništa ili izaći, glasati, pokušati… A matematika je neumoljiva i upravo kaže da vlasti odgovara vaša pasivnost, razočaranost, nezainteresovanost… Što manja izlaznost, veći procenat njima. Dakle i ako ne glasaš, u principu glasao si za njih.

Građani Srbije slični su onim šaranima u ribarnicama pred Svetog Nikolu.

Koprcaju se i guraju, razgoračenih očiju bore za svaki milimetar prostora i malo kiseonika, zevaju i ližu ono staklo, raduju se kad neko “ode” jer ima više prostora, piške i kake jedni po drugima, a ne primećuju da je voda sve mutnija i smrdljivija.

Nadaju se da će biti izabrani oni najkrupniji, a ne shvataju da je došlo takvo vreme da uglavnom stradaju sitni. I tako nestajemo jedan po jedan, propadamo materijalno i mentalno, ali nikako da shvatimo da treba da se udružimo, da obratimo pažnju jedni na druge, da shvatimo da je ujedinjeni narod jači od svake vlasti jer je pametan i svestan narod najveća opozicija vlasti. Kada to budemo shvatili kao pojedinci i kao grupa njihova bahatost i teranje sile će prestati i dobićemo vlast koja služi narodu, a ne narod koji se čerupa, od koga se otima, koji plaća nenormalne poreze, takse, kazne, globe, kome se ukidaju radna mesta i osporava pravo na rad, pravo na život i koji je rob u sopstvenoj državi.

Nikome nisu baš najjasniji razlozi za raspisivanje vanrednih izbora s’obzirom da vladajuća koalicija ima apsolutnu većinu u parlamentu. Nema masovnih protesta, nema štrajkova u fabrikama, nema fabrika… Malo zviždanja tu i tamo i ništa više. Šta je onda razlog? Novi početak, nove reforme, nova obećavanja starih obećanja, nova proricanja lepše budućnosti, nova višemesečna zamajavanja naroda i novi cirkus. Ja molim građane da ovog puta ne podlegnu utisku novog početka već da pametno razmisle i da se sete svega što je bilo, da zamisle šta bi tek moglo da bude ako se ništa ne promeni. Ako si siromašan, a pri tome još i apolitičan, kako ćeš onda razumeti uzroke svog siromaštva nego jedino da si nesposoban i neradan kako se baš i servira sa vrha vlasti. Ako si siromašan ne budi glup i shvati da cena hleba koji jedeš, vode koju piješ, poreza koji plaćaš, posla koji nemaš zavisi od onih koji su na vlasti, a koje ti treba da zaokružiš ili nezaokružiš. Ono što ne možeš da platiš neće ti niko oprostiti, nećeš proći samo sa opomenom i obećanjem “Neću više, majke mi”. To mogu samo oni “gore”, ministri i tako ti… Tebi slede izvršitelji. Hoćeš li pravdu za sve ili nekome opomene, a nekome plenidba imovine. Dakle, tvoja budućnost samo od tebe zavisi, a samim tim od svih nas zajedno.

A šta se u međuvremenu dešavalo u našem lepom, popločanom Kruševcu? Ništa, kao i obično ili sve isto kao i pre. Bili neki koncerti, dolazio neki narod, opet sumnjive donacije i donatori firme pred stečajem, potkradanje države na kvalitetu asfalta, kažnjavanje radnika koji ne znaju da kažu dobar dan, nasilje u porodici, tuča u bolnici, investitori koji se pojavljuju samo pred izbore, par stečaja i to je to… I da ne zaboravim dobitnika Svetosavske nagrade Zorana Tomića kome čestitam i prvi put da nekom i čestitam ovu nagradu i prvi put da sam zadovoljna izborom. Bez obzira na političko opredeljenje nagrađenog.

Tanja Ilić

Pin It
Izađi na izbore
12 votes, 4.67 avg. rating (92% score)