Anketa: Da li Srbija treba da postane članica NATO?

nato
Pin It

Bratislav Gašić (u to vreme ministar odbrane, smenjen nakon seksističkog skandala) i Ivica Dačić kao ministar spoljnih poslova, potpisali su 18.3.2015. IPAP (individualni partnerski akcioni plan) sa NATO paktom (slika iznad).

12.2.2016. Skupština Srbije ratifikovala je ovaj sporazum, a predsednik Nikolić potpisao ga je 19.2.2016.

U Beogradu su održani masovni protesti (više hiljada ljudi) povodom ovoga, mada su mediji pokušali da sakriju ili ublaže ovu činjenicu.

Da bismo saznali kakav je stav Kruševljana po ovom pitanju, pokrenuli smo anketu “Da li Srbija treba da postane članica NATO?”. Odgovarali ste ovako:

  • Ne (84%, 227)
  • Da (12%, 32)
  • Nemam stav (4%, 12)

Ukupo glasova: 271

Građani Kruševca jasno su rekli NE ovoj alijansi, ali to da li će Srbija u NATO ili ne, verovatno će birati na narednim izborima.

Činjenica je da nakon bombardovanja naše države od strane NATO alijanse, teško da se može očekivati drugačiji stav. Međutim, činjenica je i da na prethodnim izborima stranke koje su protiv ulaska u NATO (pa i EU) nisu bile ni blizu cenzusa, dok su birači svoje poverenje ipak dali isključivo strankama koje se zalažu za ulazak u EU, poput SNS, SPS, DS, a koje ujedno rade veoma aktivno na približavanju Srbije NATO paktu.

Od stranaka koje se protive ulasku Srbije u NATO pakt, prema dosadašnjim istraživanjima (mada se moraju uzeti sa rezervom), šanse za ulazak u skpštinu imaju Levica Srbije, kao i stranke desnice.

Pin It
Anketa: Da li Srbija treba da postane članica NATO?
2 votes, 3.00 avg. rating (67% score)