Crveni krst Kruševac te poziva da učestvuješ u konkursu „Krv život znači“ za 2016. godinu

crvenikrst
Pin It

Crveni krst Kruševac i ove godine poziva sve osnovce i srednjoškolce da učestvuju u konkursu „Krv život znači“ i tako daju svoj doprinos širenju pozitivnog mišljenja o dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Cilj konkursa predstavlja vaspitanje i motivisanje mladih u duhu solidarne i humanitarne pomoći ljudima u nevolji svake vrste, posebno kada su u pitanju život i zdravlje, odnosno dobrovoljno davalaštvo krvi.

Moguće je slati radove u okviru tri oblasti:

 • Literarni radovi – proza i poezija do najviše 2 strane kucanog A4 teksta, fonta Arial, veličine slova 12, bez proreda (tekstovi pisani rukom, bez podataka i duži od 2 strane neće se razmatrati).
 • Likovni radovi – sve tehnike likovnog izražavanja do formata 35 h 50 santimetara u formi plakata (radovi bez potpunih podataka neće biti reazmatrani).
 • Motivacioni video spot ili film za rad sa mladima na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi. Video spot ili film može trajati do 3 minuta i imati odgovarajući prateći zvuk/muzičku podlogu/govor koja ne podleže autorskim pravima. Svi snimci moraju biti dostavljeni na CD-u, u 16:9 video formatu, rezolucije SD 720 x 576 ili HD 1280 x 720 ili full HD 1920 x 1080. Kodek format mpeg2 H264 za kompresovanje. Crveni krst Srbije će 30. aprila postaviti na svoj Jutjub kanal sve odabrane video klipove/filmove pristigle u Crveni krst Srbije.

Kriterijumi za odabir radova: originalnost ideje, promocija lepote življenja i poklanjanja, poziv na dobrovoljno davanje krvi, prepoznato mesto Crvenog krsta u davalaštvu krvi. Plagijati iz predhodnih godina i radovi koji ne odgovaraju uzrastu učenika biće diskvalifikovani.

Smernice: 

Radovi koji sadrže bolničku atmosferu (igle, špriceve i sl.), prikazuju ili govore o saobraćajnim nesrećama i smrti su promašili temu: kao takvi ne ulaze u kriterijum za nagrađivanje.

Likovni i literarni radovi:

 • kategorija od 1. – 4. razreda osnovne škole,
 • kategorija od 5. – 8. razreda osnovne škole,
 • kategorija od 1. – 4. razreda srednje škole.

Video spot/film:

 • učenici 7. i 8. razreda osnovne škole,
 • učenici od 1. – 4. razreda srednje škole.

Svi radovi, literarni, likovni i video spot (na CD-u) na poleđini moraju da sadrže:

 • ime i prezime autora,
 • naziv škole, razred i odeljenje,
 • naziv opštine,
 • ime i prezime nastavnika/profesora.

Radovi bez ovih podataka neće se vrednovati.

Vreme sprovođenja konkursa:

Likovne, literarne i video radove, najviše 20 najuspešnijih po kategoriji, iz svake osnovne i srednje škole potrebno je dostaviti Crvenom krstu Kruševac, (Čolak Antina b.b. 37000 Kruševac)   najkasnije do 1. aprila 2016. godine. Svi zainteresovani učenici za učešće u ovom konkursu više informacija mogu zatražiti u svojoj školi, ili u Crvenom krstu Kruševac.

Radovi koji pristignu posle ovog datuma neće biti razmatrani.

Stručnu komisiju za odabir najboljih radova iz svih kategorija ovog konkursa napraviće selekciju i izvršiti izbor po tri najuspešnija rada iz svake kategorije koje će proslediti Crvenom krstu Srbije (najkasnije do 8. aprila) radi učešća na daljem takmičenju.

Za sve pristigle radove smatraće se da je dozvoljeno njihovo dalje korišćenje u promotivne svrhe Crvenog krsta.

Od preostalih radova, povodom Nedelje Crvenog krsta (8. – 15. maja) i povodom 14. juna Dana dobrovoljnih davalaca krvi napraviće se prigodne izložbe.

Nagrade:

Tri prvoplasirana rada (likovna, literarna i video), iz svake kategorije, biće nagrađeni prigodnim nagradama na opštinskom nivou od strane Crvenog krsta Kruševac.

Autori najboljih radovi  na republičkom nivou biće nagrađeni letovanjem u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošićima. Crveni krst Srbije nagradiće i sve drugoplasirane i trećeplasirane radove na republičkom nivou prigodnim nagradama, u svim vidovima konkurisanja i za sve kategorije učenika i njihovih nastavnika.

Najuspešnije radove na repbuličkom nivou iz prethodnih godina, kao i više informacija o samom konkursu možete pronaći na linku: https://plus.google.com/101163206320907384610/about

Pin It
Crveni krst Kruševac te poziva da učestvuješ u konkursu „Krv život znači“ za 2016. godinu
1 vote, 5.00 avg. rating (91% score)