Ko nam čuva decu u igraonicama?

deca
Pin It

Svi smo ovih dana čitali o detetu koje je povredilo nogu na rodjendanu u igraonici. Mnogi roditelji, kao i novinari koji su ovu vest preneli, su mišljenja da odgovornost snose vlasnici igraonica jer nemaju sertifikat za rad. Koji sertifikat? Koja služba, organ, ko dodeljuje te sertifikate? Zovem se Biljana Manojlović, po struci sam strukovni vaspitač. Godinama radim s decom. Prvo sam radila kao animatorka na rodjendanima u tim istim igraonicama. Ono što iz prve ruke mogu da vam kažem je da su sve igraonice otvorene u skladu sa zakonom. Da nisu, inspekcija bi ih već kaznila i zatvorila. Nisu bezbedne? Pa ko kaže da jesu?! Samo sam rekla da su otvorene u skladu sa zakonom! Zakon nije predvideo da u igraonicama, osim roditelja, još neko treba da brine o deci. U slučaju povredjivanja deteta, roditelj snosi odgovornost! Tako piše u našem zakonu. A šta bi zaista trebalo da piše? Recimo, trebalo bi da piše da sa decom moraju isključivo da rade strukovni vaspitači. Trebalo bi da piše da pre upisa škole za vaspitače kandidati treba da prođu mnogo ozbiljnije provere, da se ne dešava (kao što se desilo) da ovu školu upiše i završi registrovan narkoman. Dalje, broj vaspitača u igraonicama bi trebalo da se odredjuje prema konkretnom prostoru. Kandidati koji konkurišu za posao vaspitača prolaze (po Zakonu) dva testa, test ličnosti i test inteligencije. Rezultati ovih testova bi trebalo da su obavezujući a ne da se vaspitači primaju preko veze, uprkos i nasuprot postignutim rezultatima na testiranju, zato što je Zakonom, trenutno, direktorima dozvoljeno da biraju radnike prema svom nahođenju. Ova testiranja otkrivaju koliko je kandidat/kinja talentovan/a za posao vaspitača. Osobe koje nisu dobri animatori, nemaju dovoljan fond opšte kulture, stručnog znanja i zadovoljavajuć koeficijent inteligencije neće biti zanimljive deci.

Nezanimljive osobe ne mogu, nemaju čime da zaiteresuju decu i da grupu drže pod kontrolom i tada dolazi do povređivanja! Ako je prostor u igraonici pregledan, nema “mrtvih uglova” onda se u određivanju brojnog stanja vaspitača posmatra samo brojno stanje i vrsta igračaka (tobogani, kućice, penjalice…). Ako je prostor “izlomljen” i ima uglova odakle vaspitači ne vide svu decu, to treba dodatno obezbediti. Ali zašto bi se neko bavio uredjivanjem zakona o igraonicama? Zašto bi nekome bila važna bezbednost naše dece? Mi smo od druga Tita (mašinbravara) do Tome (grobara) imali plejadu profesionalnih političara koji ništa u životu drugo nisu radili osim sedeli u foteljama i pijačarskim rečnikom a kokošarskim trikovima se razračunavali sa političkim protivnicima. Dosta je više profesionalnih političara koji nam pričaju da nam je dobro! Pa valjda mi sami bolje znamo kako nam je? Ti što ništa ne znaju da rade, pa se politikom bave samo da imaju od čega da žive nikada ništa zakonski nisu znali da urede.

Uprkos svemu tome, naš grad ima puno mogućnosti. Možda ne možemo na lokalnom nivou da menjamo sve što nam smeta, ali promenimo ono što možemo!

Za početak, promenimo sve ove koje godinama vidjamo na raznoraznim gradskim funkcijama, da su znali kako da vode grad a da nam svima bude dobro- do sad bi to uradili! Oni samo vrebaju priliku da se odsele za Beograd! Naši budući Beograđani sigurno već vežbaju „beogradski“ govor.

Dovedimo nove ljude, stručne svakako, ali poštene pre svega!

Izadjimo na izbore, vratimo Kruševac Kruševljanima!

Biljana Biba Manojlović

Pin It
Ko nam čuva decu u igraonicama?
3 votes, 3.67 avg. rating (75% score)