Beograd na vodi, Srbija pod vodom, da li Kruševcu prete poplave?

poplava
Pin It

Mi smo Srbi vazda bili kratkog pamćenja. I ne mislim tu na davnu istoriju, čak ni neku bližu, zaboravimo mi i juče šta je bilo, a ne pre 20, 10 ili samo dve godine.

A pre dve godine pogodile su nas poplave, što bi premijer rekao: “nezabeležene u bližoj istoriji Srbije”. Nažalost, stradalo je mnogo ljudi, načinjena je ogromna šteta, ali najveći poraz je to što smo poplave zaboravili prvim suncem i, kao što nam se putari svake zime iznenade snegom, tako se mi iznenadimo nešto obilnijom kišom, da ne zvučim tabloidno – nezapamćenom.

Živimo u državi u kojoj se narod brže organizuje da pomogne u nesreći, da prikupi novac, da se nađe kome treba, nego što to čine oni koji su za to od naroda izabrani i dooobro plaćeni. I da ne bude zabune, nije to ekskluziva trenutne vlasti, nekako nam se to ponavlja od izbora do izbora… valjda zato što nikako da glasamo ZA nekoga, nego uvek PROTIV nekoga (kada nam dođe iz dupeta u glavu), ali onda izaberemo prvog ko nam obeća šarene laže sa TVa i onda nam opet treba 7-8 godina da shvatimo šta smo sebi napravili. Da, sami sebi, nisu oni krivi što smo ih mi glasali (i kad kažem mi, mislim na većinu, ne na sebe ili tebe što ovo čitaš).

I onda, okrivićemo kišu što pada jer, ko je još kišu zaustavio? Možda je Končita kriv(a) što nosi haljine, a ima bradu? Ili se nismo dovoljno molili? Možda je to rešenje, hajde da se pomolimo, jedna stara srpska kaže da ako ne šteti, ne može da škodi. Potpuno pogrešno, gubljenje vremena uvek škodi, a ako nešto želimo da sprečimo na tome treba vredno raditi, a ne sedeti i praviti se da to nama ne može da se desi, dok se ne desi, a onda kriviti bogove ili koga već.

“Vama sve smeta, nije valjda ON kriv što kiša pada!” probotova neko iz gomile, glasno.

Nije kriv, slažem se, ko uopšte krivi NJEGA za kišu?

Ono što je ipak moglo da se uradi je ono što rade te napredne zapadne države, one koje mrzimo, mada mnogo volimo njihovu kintu, i mada bi pola Srbije (ako već nije) pojurilo da prima platu u evrima i dolarima, i mada su uvek protiv EU i SAD najglasniji oni koji su tamo pobegli da ne bi trpeli ovo što mi ovde trpimo.

Na primer, ako se zaduže u milijardama dolara, iskoriste ih za nešto korisno. Ako nađu strane investitore koji bi da grade i zarade od njihove zemlje, uslove ih da pomognu zemlji, pa umesto maketa gradova na vodi, ne bismo imali gradove pod vodom.

poplave

(Evo kako to Britanci elegantno rešavaju – BBC.CO.UK)

A nije teško, zaista. Ne treba ni da budemo mnogo pametni, sve su ljudi smislili, samo treba da se ugledamo na njih. Imaju i oni kiše, mnogo veće nego što smo mi u bližoj ili daljoj istoriji Srbije videli. Samo, oni ne zaboravljaju svoje žrtve poplava, štetu koju im poplave nanose, oni uče na svojim greškama i ispravljaju ih. Zato su oni tamo gde jesu, zato ih mrzimo i zato svi bežimo tamo. A sve što treba da uradimo je da povremeno stanemo i setimo se. I opet, ne davne i junačke nam istorije prepune krvi prolivene za slobodu i šta sve ne… Setimo se šta smo mi radili pre dve godine, setimo se ko je pomagao, ko je stradao, a ko se slikao za TV.

Kruševac? Ova reč u naslovu? Grad u kojem živimo? Pa, nemam pojma, šta vi mislite?

Kako je u ostatku Srbije, pročitajte u vesti “Vanredna situacija u više opština, angažovana Vojska”.

Evropska unija je, koliko god je mrzeli, za saniranje posledica poplava 2014.g. donirala 162 miliona evra. Gde su uložene te pare, kao i novac od drugih donacija? Poplavljeni su Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Ljig…

Kako premijer reče, odbrana od poplava urađena je najkvalitetnije. 

Očigledno…

Tanjug

Tanjug

Tanjug - Edib Tahirović

Tanjug – Edib Tahirović

N1

N1

Tanjug

Tanjug

Pin It
Beograd na vodi, Srbija pod vodom, da li Kruševcu prete poplave?
2 votes, 5.00 avg. rating (94% score)