Predizborna mućkalica

izbori
Pin It

Danima posmatram ovu predizbornu kampanju, čudim se i zgražavam i jedino što uočavam je potpuni haos sa sastavljanjem koalicija, odsustvo konkretnih rešenja u programima  i totalna bezidejnost u nastupima.

Nekakvi štandovi se postavljaju po gradu kao na pijaci, maše se papirićima, prave glupi performansi, sve već viđeno i sve toliko dosadno. U ranijim kampanjama obećavali su pristup EU, sad zbog MMFa ne smeju ni da je pomenu, pa je bilo da je Kosovo srce Srbije, danas je to već neki drugi organ,  sporadično se čuje „Ne u NATO“, mada i za to nisu sigurni da li hoće ili neće, čak ni homoseksualce niko više ne pominje… Kampanje sitnih koalicija svele su se na fotke i fraze preko Facebooka, a samo par krupnih imaju para za bine kao da će da nastupaju Rolingstonsi. I te priče sa raznih govornica su već ispričane i prazne i očigledno je da se nema više šta reći. Da nije onoga „Vučiću pederu“ i „Gladni smo“ bilo bi baš dosadno. Ove parole su obeležile ovu predizbornu kampanju, mada bih ja dodala i „Glupi smo!“ jer je to možda i najveća istina od svih izrečenih do sada.

Čeda, Boris i Čanak skraćeno ČBČ, posebno su jadni u pokušaju da se pretstave kao spas Srbije. Dokaz da se može spojiti nespojivo. Sećam se kako se Čeda gadio na kohabitaciju, a sad sam sigurna da je spreman na to isto, ali sa SNS-om. Već su se nudili pojedinačno, a sada i grupno, tj koaliciono. Ne znam kako bilo ko može pozitivno da reaguje na onu viku u spotu da će da počiste đubre i da samo oni mogu,  nije mi jasno šta, ali to kod mene izaziva samo gađenje na njihovu dvoličnost i ljigavost i nije mi jasno ko će njima da da glas. I iz redova SPSa konačno čusmo po nešto o seksualnom, tj. moralnom opredeljenju premijera, ali i ljubomoru na ovu trojicu pomenutih sa napomenom da je Dačić bolji „frajer“ od Borisa, odnosno bolji za koaliciju i još po nešto.

Posebnu gadost je izveo Radulović prelepivši ulicu Gospodara Vučića sa svojim „Dosta je bilo“. Čovek ni kriv ni dužan prevrće se u grobu u jeku predizborne kampanje. Još mnogo njih se prevrće u svojim grobovima pozvanih od strane vladajuće partije da izađu na glasanje. Rodbina je uredno dobila pozive, samo još da nađe način da ih povampiri i izvede na birališta. Ni od Demokratske stranke ne videh ništa pametno. Pajtić kao Kalimero samo ponavlja „Ovo je nepravda“ pa ćemo uskoro pored Zavetnika dobiti i Pravednike. DSS i Dveri nikako ne kapiram niti imam snage da slušam, samo razumem da treba da volimo Rusiju, a mrzimo zapad osim Šanela, Audija, viskija i ostalih sitnica. Po neku konkretnu ideju jedino sam čula od Borka koji više nije Borislav (samo pol da ne menja i ako nam fale žene u politici), a i opet sve to liči na utopiju. Kako će država praviti fabrike, sa kojom proizvodnjom, kojim tržištem? I kako vi to i šta garantujete svojom imovinom kad je poznato da se u politiku ulazi da nema za šta kuče da te ujede?

Radikali su u procvatu. Kaže narod da jedino Šešelj nije promenio plan i program, jedino što u Hagu presudom rekoše da je nikakav četnik i patriota. Ali nema veze, kod nas ipak važi ono „Ako je lud ipak budi mu drug!“

Kampanja naprednjaka nikada nije bila agresivnija i odvratnija. Krkobabić preti da neće biti penzija ukoliko naprednjaci ne pobede, svaki dan po jedan kamen temeljac, svaki dan po jedno radno mesto,  ljudi se prisiljavaju da izlaze na mitinge, trpaju ih u autobuse, razvoze po celoj državi. Oblepljuju se bandere, ograde, trafo stanice, zidovi privatnih objekata, izlozi… Asfaltiraju se sokaci, ćuprije se nazivaju mostovima. Kada više nemaš gde da lepiš, ti uhvatiš aktivistu opozicione partije pa ga malo ga izudaraš. Što da ne, šta ti ko može. U Kruševcu si zaštićen kao beli medved. I eto razloga da se konačno ujedini kruševačka opozicija. Skupili se kod Spomenika da daju saopštenje da niko ne sme da ih bije i da su protiv medijskog mraka. Pa draga moja opozicijo, jesu li te pretnje od juče, je li medijski mrak počeo kad je počela izborna kampanja ili se sve kuva i smrdi već godinama unazad? I kakvo vam je to ujedinjenje kad opet imate sto lista i narod ne zna za koga da glasa i kad i sami znate da ćete tako rasparčani teško da pređete cenzus? Možda jedino ovi Mađari u Kruševcu ga pređu, šta mislite? Šalim se, naravno..

Neko će reći da samo znam da pljujem i što ja ne vodim kampanje kad sam toliko pametna. E pa evo, reći ću kako bih ja. Moja kampanja bi imala jednu humanu notu, novac od propagandnog materijala uložila bih u pomoć siromašnima i ugroženima i pokazala da nova vlast treba da misli na običnog čoveka, a program bi se odnosio na razvoj poljoprivrede i prateće industrije, a na ograničenje uvoza hrane i smeća koje jedemo. I još po nešto, ali drugom prilikom…

Dakle, u ovoj predizbornoj mućkalici od raznih koalicija, partija i pokreta teško da će mnogo njih preći cenzus. To je i bio cilj naprednjaka, rasparčati na sastavne delove, a uz bolesnu sujetu nije bilo ni malo teško. Pa učili su od najboljeg u tome, Tadića, zar ne? Po meni, jedino će proći SNS, SPS, DS i Radikali, pa vi vidite za koga ćete. Ja pojma nemam…

Tanja Ilić

Pin It
Predizborna mućkalica
5 votes, 4.20 avg. rating (83% score)