Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi

ck
Pin It

Svakog 14. juna širom sveta se obeležava se Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi, iz zahvalnosti prema svim ljudima dobre volje koji daju deo sebe za spas drugih, a u čast rođendana Karla Landštajnera, koji je otkrio ABO krvno grupni sistem.

Karl Landštajner je bio austrijski biolog i fiziolog koji je živeo od 1868 do 1943. Za svoje otkriće ABO krvno-grupnog sistema je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.
Međunarodni dan davalaca krvi, počevši od 1995. godine, a Svetski dan zdravlja od 2000. godine, tematski su uglavnom bili fokusirani na bezbednoj krvi. Prvi Svetski dan davalaca krvi obeležen je 14. juna, 2004. godine. Sve ranije sprovedene inicijative i veoma rasprostranjeno interesovanje za ovu oblast, doveli su do usvajanja Rezolucije WHA58.13, na Svetskoj zdravstvenoj skupštini (World Health Assembly / SZS) održanoj 2005. godine, kada je Svetski dan davalaca krvi ustanovljen kao dogadjaj koji će se obeležavati jednom godišnje, i kada je upućen poziv svetskoj javnosti za najširu moguću medjunarodnu podršku. Ova rezolucija je upućena svim medjunarodnim organizacijama i agencijama koje se bave bezbednošću krvi na globalnom planu, kao poziv na saradnju i davanje podrške promociji Svetskog dana davalaca krvi.

Crveni krst Kruševac se aktivno tokom čitave godine bavi popularisanjem dobrovoljnog davalaštva krvi. Sekretar Crvenog krsta Kruševac, gospođa Emina Todorović, ističe da se u toku godine organizuje oko 100 akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojima se prikupi oko 4000 jedinica krvi.

„Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju organizujemo u saradnji sa službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Kruševac, a uz podršku Grada Kruševca, jeste tradicionalna, Vidovdanska akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja će biti održana u svečanoj sali Kruševačkog pozorišta, u ponedeljak, 20. juna 2016. u periodu od 9:00 do 14:00 časova. Iskoristila bih priliku da pozovem sve sugrađane da se odazovu našem pozivu i još jednom pokažu svoju humanost.“, poručila je gospođa Todorović.

Pin It
Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi
1 vote, 5.00 avg. rating (91% score)