Miševi i oni koji su se borili bolje od njih samih

macka
Pin It

„Kad se miš popne na brdo, on ostane miš“. Pa da počnem i ja jednom sa nekom latinskom i ako se ne slažem baš u potpunosti. Ovi naši miševi se uobrazili, podgojili, osilili i razbahatili. A narod ko narod, čuči ispod brda, gunđa, zvoca i čeka tu bolju budućnost i bolju godinu potpuno nesvestan da je već i dočekao jer će sledeća sigurno biti gora od ove. Jesen to već nagoveštava najavljenim poskupljenjima, otpuštanjima i ostalim nametima koje su miševi osmislili i koje će sprovesti jer nema ko da ih u tome spreči.

Uz jednog pokojnog i nekoliko prebijenih prolazi polako sezona lubenica, a počinje sezona polovnih knjiga i školskog pribora na rate. Roditelji se hvataju za glavu, naročito oni koji imaju đaka više kom. Potpuno je legalno od roditelja praviti majmune i svake godine štampati i uvaljivati nove udžbenike novih autora po nenormalnim cenama, a nelegalno kopirati ili prodavati polovne. I umesto da se roditelji pobune oni se „snalaze“. Niko se ne pita čemu služe i šta rade ti Saveti roditelja po školama. Uz muku i sekiraciju deca krenuše u školu, bar ona što se nisu obesila ili bacila pod voz, a kad tamo u najavi neki novi predmeti. Ministar kaže da treba spojiti tehničko i informatiku u novi predmet pod nazivom „dizajn“. Lično smatram da tu treba ubaciti u informatiku i domaćinstvo koje smo mi nekad imali, a bilo bi interesntno spojiti na primer istoriju u fizičko i predmet nazvati „odbrana i zaštita“ ili biologiju i veronauku, a vi pomozite oko naziva, trenutno nemam ideju i mislim da ne treba ipak da se zove seksualno obrazovanje.

Sve u svemu, poskupljenje mesa od 50 % pa pojeftinjenje od 10 % nije nas nimalo pogodilo jer meso ne jedemo odavno i baš imamo sreće što nas neće u EU, zamislite da nam zabrane posebnu i alpsku. Ili viršle na komad. Zato nas je poskupljenje struje prilično uzdrmalo i ako je samo jedan evro za koji smo od ministra zamoljeni da ga nekako prištedimo isto kao što smo zamoljeni prilikom prethodnog poskupljenja da ispušimo jednu kutiju cigara manje. Ipak će najveći teret opet podneti penzioneri koji izdržavaju cele porodice, a vi guglajte malo po netu kako produžiti život i održati vitalnost najstarijih osim ako nisu kao kornjače sa Galapagosa.

Čitam u novinama da nam u stvari baš dobro ide, eto koliko medalja na OI, pa smanjena nezaposlenost, pa skače minimalac za 1500 din, pa će i plate i penzije kao da skoče, pa MMF prezadovoljan i tako… Jedino mi nije jasno ovo oko sastanaka ljudi od poverenja na tajnim lokacijama, mada znam da je za mnoge čarapane tajna lokacija ovih dana bila Šljivijada u Blacu, pa ako se o tome radi onda i ako je. Potresla me je i vest o hapšenju lažnog Sergeja Trifunovića, ali sam ubeđena da je Bule Goncić i dalje pravi. Neće nama prevaranti da haraju ovom uređenom državom i da varaju narod, zna se ko to sme i može da radi. I to javno… A tajno? Pa to je ono u četiri zida, iznervira te žena i ti je baciš sa terase, zbog toga se valjda terase i prave.

Osim što nam je grad prekopan i raskopan ništa značajno se i nije desilo… U skupštini apsolutna većina, ništa zanimljivo. Ah da…Tamo neki Skat iz Amerike svratio malo do gradonačelnika i on ga prošetao malo do Porte. A i gde bi, to mu blizu…Skat je u srdačnom razgovoru (nismo ni posumnjali da je bilo drugačije), rekao da je Kruševac mnogo daleko od njegove zemlje. Mislio geografski ili…. Ali mi se i dalje nesebično i jeftino nudimo investitorima, a oni nikako da prepoznaju taj naš privredni ambijent i našu spremnost i poslovnost. Ma budale…

Svašta ja nešto pišem u ovim kolumnama, a znam da nisam u pravu. Rezultati na izborima me demantuju apsolutno u svim mojim stavovima i samo gubim vreme. Na izbore su izašli punoletni, zreli i razumni građani. Dobro, ovo „razumni“ i „zreli“ malo preterujem. Uostalom, vi ste se borili najbolje što možete, a to je mnogo bolje od mnogih od vas. To vam je to…

Tanja Ilić

Pin It
Miševi i oni koji su se borili bolje od njih samih
11 votes, 3.18 avg. rating (65% score)