Nole, Tramp i Zid

zidkrusevac
Pin It

Odavno ne čitam vesti, samo naslove. Ne interesuju me ni izjave političara osim ako su smešne ili glupe. Osluškujem narod i čitam komentare, a poslednjih dana razumevanje aktuelnosti i umnost nacije nikada nisu bili na većem nivou… gluposti naravno.

Ne znam šta je više moglo da rastuži naciju i dovede do apsolutne apatije nego pad jednog tenisera na drugo mesto ATP liste. Emocije skaču od tuge do razočarenja, od pronalaženja raznih opravdanja za katastrofalni pad pa do optužbi za izdaju potpomognutu dejstvovanjem neke Maje i nekog gurua. Iznenadan pad ispraznio nam je frižidere, ugasio radna mesta, a sve je do tada bilo super jer osim što smo glupi, mora da smo i slepi, drugog objašnjenja nemam.

Ako Nole ne može da bude prvi, ima ko može. Donald je pobedio i dobio podršku i ljubav očajnih Srba. Pored Putina od sada volimo i Trampa i Melaniju. Budi se istok i zapad, budi se sever i jug… Osim što će Donald spasiti svet nacija veruje da će spasiti i nas jer mu je baba Milka čuvala decu, a Melanija je podigla tri prsta na fotografiji i samo zlobnici mogu da tvrde da su joj taj treći dodali u photo shopu. Ja sam oduševljena koliko se nacija razume u spoljnu politiku, srećom ne meša se u unutrašnju inače ne bismo bili lider u regionu.

I baš u jeku ovih događaja koji su prodrmali Srbiju u Cigan maloj se stvorio betonski zid (L=120m, H=2m, d=25cm, naučila mu performanse napamet), koji bi trebao da glumi zvučnu izolaciju protiv buke u saobraćaju. Buka je priča za naivne, a u stvari ovaj „projekat“ pokazuje svu inventivnost gradskog menandžmenta. Ako ste vi prevideli, vlast nije i nikada neće da se ovim putem stiže na Kosovo. Pa zar Donald, koji je navikao samo na sjaj i glamur, da gleda sav onaj lom kad bude krenuo da nam vrati Kosovo? Zar bi tanana priroda Đokovića mogla da podnese pogled na bosonogu i prškavu dečicu kada se bude vraćao svojim korenima i svetinjama gde će odbaciti meditaciju kao đavolski čin, gurua, ružičasti kamen i veganstvo osim časnog posta? Pošto je dokazano da božanske moći i nisu baš sigurica Donald bi mogao malo da zapreti Mareju preko tvitera, a korespodenciju sa kraljicom velike Britanije već imamo, ako se sećate, preko predsednika lično i znam da će on vrlo rado pogurati čitavu stvar. I vrapcima je jasno da je Kosovo naše samo ako je Nole number 1.

Inače, ako niste znali, Romi su oduševljeni postavljenim zidom. Pošto su svi neradnici sada mogu da spavaju duže jer ih zid štiti od jutarnjeg sunca sa istoka. Kažu i da im pogled na onaj avion pravi jaku nervozu i čije su postavljanje doživeli kao veliku nepravdu jer smatraju da nešto što je proglašeno sekundarnom sirovinom treba biti postavljeno u nekom od njihovih dvorišta, a ne tamo na nekoj ledini na kojoj će mu se diviti strani investitori. Kažu i da ih buka odavno dekoncentriše dok slažu karton, pa se sad mogu potpuno prepustiti opuštajućem šuškanju papira. Zid ih neće štititi samo od buke automobila koji jezde 30km/h već i od pogleda na sve te akumulatore koji se gube u daljini i prave im zazubice. Jedan komšija Rom je došao na ideju da iskoristi jedan panel, dogradi još tri zida i krov i dobije sobu. Nelegalnu… Ali zvučno izolovanu… Romi se čak slažu i sa predlogom nekih sugrađana da se postave zidovi sa svih strana i napuni vodom pa da se i oni konačno okupaju kao ljudi i da niko više ne sumnja u njihove higijenske navike. Komšije i sa druge strane zida su zadovoljni. Od sad će gledati samo u ono gvožđe uprto u nebo, a njihova deca više neće gaziti u kaku romskih kokošaka i avlijanera, već samo u kaku njigovih rasnih kućnih ljubimaca.

I dok Hilari gorko plače, a Tači lomi ruke, neko na vlasti je srećom bio pametan pa se nije mešao u ta američka posla tako da nam je opet po ko zna koji put krenulo. Samo još Nola da vratimo tamo gde nam je mestoi ništa nam drugo ne treba. Hleba nema. Samo igre…

Autorka: Tanja Ilić

(foto Al Jazeera)

Pin It
Nole, Tramp i Zid
6 votes, 5.00 avg. rating (97% score)