U Kruševcu se gradi zid koji će zakloniti Romsko naselje, zvanično “zvučna izolacija”

zid1
Pin It

U Kruševcu su juče započeti radovi na postavljanju zida, za koji se zvanično tvrdi da je “zvučna izolacija”. Dobar deo već je postavljen, a razlozi postavljanja zida baš tu gde se postavlja, juče su na društvenim mrežama izazvali polemiku – od onih koji tvrde da se ne ništa neobično dešava, pa do onih koji su ovo nazvali getoizacijom jedne manjinske grupe.

Interesantne činjenice:

  • Zid (zvučna izolacija) će sakriti od pogleda prolaznika baš Romsko naselje Marko Orlović.
  • Ovo je jedini ikada sagrađen zid ovog tipa u Kruševcu, i baš je tu postavljen?
  • Na ovom potezu, između dva kružna toka, vozila se kreću normalnom brzinom i ne prave ništa veću buku nego u većini ostalih delova grada – a tamo se ne ograđuje niko.
  • Na prostoru preko puta naselja, gradiće se Lidl, neka fabrika kako obećaše, a ako se “dogovore” sa aerodromom i još jedna crkva, stambeno naselje (i svi oni sada će imati pogled na zid, umesto na Romsko naselje)

U ovom trenutku ne čudi to što ima ljudi koji veruju da zvučna izolacija možda i nije motiv za ovaj zid. Ako jeste to u pitanju, a zašto baš tu? Postoje deonice kojima se kreće više vozila i većom brzinom, te je buka verovatno ista ili veća.

Ako je grad zaista odlučio da baš Romsko naselje ovim zidom samo zaštiti od buke – pa da im čestitamo!

Ako je bilo koji drugi motiv u pitanju, a lokacija ovog zida je, najblaže rečeno, jako čudna – onda smo otišli, kao grad i kao građani (jer ne činimo ništa), u jako lošem smeru.

zid4

zid2

zid3

(foto: A. Sorman)

Pin It
U Kruševcu se gradi zid koji će zakloniti Romsko naselje, zvanično “zvučna izolacija”
28 votes, 3.54 avg. rating (71% score)